Сезон 2015
by dok in on 2015-03-25
В началото на годината през март месец нашият морски проект Free Varna Tour е под пълна пара, защото предстои откриване на сезона и много нови срещи с туристи от цял свят. Тази година, обаче е различна. През 2015 година Free Varna Tour няма да се осъществява като безплатна туристическа обиколка в морската ни столица.  Спирането на Free Varna Tour е едно от най-тежките решения в петгодишната история на нашата организация. Няма как обаче да продължим да си затваряме очите за реалността. Free Varna Tour и дейността ни в град Варна ще бъдат замразени и през летен сезон 2015 няма да провеждаме безплатни пешеходни обиколки. 1500 туристи годишно ще трябва да потърсят друг начин да научат повече за културата на града.


Решението се взе от годишното Общо събрание на Сдружение 365 в следствие на ред причини, сред които:

 
  • Непостигане на основната цел, заложена при старта на Free Varna Tour, а именно - да насочим вниманието на туристите в град Варна към целогодишната културна дестинация Варна. За три години успяхме да покажем културното богатство на града на 4 500 брой гости от 80 държави от цял свят, но резултатите ни са крайно незадоволителни предвид положените усилия. Достигнатите от нас гости са едва 0,25% от всички чуждестранни посетители на Варна за трите сезона, в които сме оперирали. За сравнение в столицата посетелителите ни са 4% от чуждестранните посетители на града. Free Varna Tour е сезонен и не се посещава извън летните месеци.
 
  • Работихме с три различни екипа и по два различно модела, които не дадоха резултат. Сблъскахме се с действителността, че голяма част от младите, знаещи езици, интелигентни варненци искат да напуснат Варна. Около 70% от обучените ни кадри (които бяха преминаха курсове и придобиха правоспособност за извършване на дейността по новия Закон за туризма) от последните три сезона вече живеят в чужбина или в други градове на България, тъй като не успяват да намерят професионална реализация във Варна. Много от най-перспективните младежи напускат града още в гимназиален курс. За сравнение в Пловдив при последното кандидатстване за гидове е имало 4 човека за 1 място, докато във Варна се борят 2 за 1 място.
 
  • Срещнахме проблеми при използвания от нас модел за популяризиране до момента, а именно мрежа от места за настаняване. Оказа се, че хората ангажирани в туристическия бранш не се интересуват от подобни инициативи в града. Сдружение 365 си партнира с над 150 места за настаняване в град София и с около 60 в град Пловдив, които активно препоръчват Free Sofia Tour и Free Plovdiv Tour, но във Варна не установихме добра връзка с местните хотели и хостели. В мрежата ни от места за настаняване в град Варна и околностите присъстват повече от 50 хотела и хостела. Въпреки това те не показаха заинтересованост за допълнително насочване на гости към най-популярната и безплатна атракция в града (според TripAdvisor), чиято основна цел е показването на града като културен център. 
  •  
5 of 5 starsReviewed June 19, 2014

I would like to recommend this tour for anyone who might be arriving at Varna; meeting every day at 6pm in front of the cathedral, the tour goes over all the important places in Varna in an informal way (and lasts about two hours) - you will definitely see more of Varna with this tour than you would on your own, and hear lots of stories, urban legends and so on. It's a great example for a successful initiative, and I wish more cities would have such things.

Visited June 2014
  • Трудно сътрудничество с Община Варна през последния сезон. Заради поставен натиск от Съюз на екскурзоводите в България (варненската "браншова" организация, в която членуват около 250 екскурзовода) информационният център на общината спря дори да споменава нашата обиколка. Въпреки многократните ни предложения за партньорство, бе стартиран нов безплатен тур, който обаче не е безплатен за жителите на град Варна, защото се спонсорира от публичния бюджет. Практиката показва, че този модел не е устойчив, не е гъвкав и често остава непознат за широкия кръг туристи. Въпреки, че моделът на нашите безплатни пешеходни обиколки е познат в цял свят, инициативата ни не бе приета и подкрепена от местната управа. 
Поради изброените по-горе причини и трудното сработване със спецификите на гр. Варна, Сдружение 365 взе решение, че Free Varna Tour и град Варна не са сред приоритетите ни за 2015 година. Смятаме, че не бихме могли да развиваме проекта си успешно при тези условия и в тази среда. За текущата година Сдружението насочва ресурсите си към развитие на работещите проекти и нови такива в град София и Пловдив. 

Решението ни за спиране на дейността е за сезон 2015. През времето на заслужена почивка ще популяризираме Варна като културна дестинация онлайн. Free Varna Tour и градът винаги ще имат специално значение за нас и няма как да крием сантименталността, която ни влече към морето. Надяваме се сроко да се видим отново във Варна, на Free Varna Tour.